Ξεπέρασαν κάθε όριο τα Σκόπια

Αναρτήθηκε από pluslies | 12:47 μ.μ. | 0 σχόλια »




Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι έκλεισε κάθε πόρτα συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας, καθώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην πΓΔΜ, έστειλε μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί οτιδήποτε που θίγει την «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα καλώντας συγχρόνως την Αθήνα να αποδεχθεί την «πραγματικότητα» της ύπαρξης της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», με αντάλλαγμα το δικαίωμα να χρησιμοποιεί και η ίδια τον όρο Μακεδονία. Ο κ. Γκρουέφσκι επαναφέρει την σκληρή εθνικιστική ατζέντα, φέροντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση η οποία επένδυσε στην προσδοκία ανταπόκρισης εκ μέρους των Σκοπίων των κινήσεων καλής θέλησης στα οποία έχει προχωρήσει ο Νίκος Κοτζιάς. 

 

Η αλαζονική στάση της σκοπιανής ηγεσίας όμως δεν είναι άσχετη και με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, καθώς η στήριξη που προσφέρουν στα Σκόπια μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα απλώς ενθαρρύνει όλους όσους στα Σκόπια απορρίπτουν έναν έντιμο συμβιβασμό με την Ελλάδα. 

 

Ο κ. Γκρουέφσκι δηλώνει χαρακτηριστικά ότι το κόμμα του VMRO-DMNE «δεν θα δεχθεί προτάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τον μακεδονικό λαό, και την μακεδονική εθνική ταυτότητα, την διακριτότητα του μακεδονικού λαού, την μακεδονική γλώσσα και κουλτούρα. Κάθε αναθεώρηση του Συντάγματος που αλλάζει την συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μη αποδεκτή. Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 δεν ρωτήθηκε ο λαός και όλοι στην Μακεδονία απορρίπτουν εκείνη την αναφορά (στο προσωρινό όνομα πΓΔΜ). Δεν πρόκειται για ζήτημα δημιουργίας μακεδονικού έθνους η κρότους». 

 

«Η πιο ευαίσθητη στιγμή στις συνομιλίες για το ονοματολογικό είναι η αποδοχή της πραγματικότητας και η βούληση για συνεργασία και οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Αν η πραγματικότητα ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, γίνει δέκτη, αν επίσης γίνει δεκτή η πραγματικότητα ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας διαχωρίζει τον εαυτό της από εδαφικές αξιώσεις έναντι των γειτόνων της... τότε μπορεί να βρεθεί λύση»  

 

Ο σκοπιανός εθνικιστής ηγέτης δηλώνει, θεωρώντας ότι πρόκειται για παραχώρηση της σκοπιανής πλευράς, ότι η χώρα του «δεν ζητά αποκλειστικότητα στην χρήση του ονόματος Μακεδονία" και συμπληρώνει ότι  ουσιαστικά όταν βρεθεί λύση θα επιτρέψει στην ελληνική Μακεδονία να χρησιμοποιεί το όνομα της! Ο κ.Γκρουεφσκι απαιτεί τα πάντα στο θέμα της ονομάσεις και δηλώνει έτοιμος να υπογράψει... οπουδήποτε εγγύηση ότι η χώρα του δεν τρέφει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας…