Το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο αποτυπώνεται και στα τηλεοπτικά πάνελ

Το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο αποτυπώνεται και στα τηλεοπτικά πάνελ

Σε «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» εξελίσσεται για τα επιτελεία ενημέρωσης των καναλιών η διαδικασία επιλογής των προεκλογικών πάνελ.

Ας όψονται ο πολυκερματισμός των κομμάτων και ο απογαλακτισμός σημαντικών βουλευτών από τα μητρικά μεγάλα κόμματα και, φυσικά, η δημοκοπική αποτύπωση της αναδιανομής της εκλογικής δύναμης υπέρ των μικρών κομμάτων.

Ενώ δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη η ημερομηνία των εκλογών και καθώς η προεκλογική περίοδος προβλέπεται περιοριστική για ανοίγματα σε νέα τηλεοπτικά προϊόντα, τα κανάλια προβληματίζονται σε σχέση με ζητήματα τηλεοπτικής δημοκρατίας (π.χ. καλεσμένοι σε πάνελ, χρόνος νεοπαγών κομμάτων, εκπροσώπηση αρχηγών κομμάτων με Κοινοβουλευτική Ομάδα μικρότερη των 10 βουλευτών μετά από απόσχιση).

Στάση αναμονής

Έτσι , όπως αναφέρει το Έθνος, τα όποια θέματα ηθικής τάξεως εγείρονται για τα κανάλια από τη νέα τάξη πραγμάτων αφήνουν να τα λύσει η ίδια η Δημοκρατία (Υπουργική Απόφαση, Διακομματική, ΕΣΡ)... επιλέγοντας να τηρήσουν σιωπή ιχθύος και στάση αναμονής για έναν μήνα αναγκαίου και φθηνού τηλεοπτικού προγράμματος:

α) Για την έκδοση απόφασης της Διακομματικής Eπιτροπής και της υπουργικής απόφασης αμέσως μετά την προκήρυξη εκλογών, που θα θέσει τους κανόνες προβολής των κομμάτων.

Ετσι προτιμούν να τεθούν έξωθεν οι κανόνες αναφορικά με το πώς πρέπει να προβληθούν από τα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές οι εντός και εκτός Βουλής σχηματισμοί.

β) Αναμένεται η εφαρμοστική οδηγία του ΕΣΡ, προκειμένου να κινηθούν τα κανάλια τόσο στα όρια του νόμου όσο και σε αυτά που θα θέσει η ανεξάρτητη αρχή, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις επιβολής προστίμων από τυχόν καταστρατήγηση των όρων της Πολιτικής Πολυφωνίας.

Είναι προφανές ότι τα κανάλια (Mega, ANT1, Alpha, ΝΕΤ) που διαθέτουν ενημερωτικά προϊόντα δεν θα αρκεστούν στο γράμμα του νόμου προκειμένου να προβάλουν τους υποψηφίους των κομμάτων και τους sui generis λιγότερο προβεβλημένους εκπροσώπους σχηματισμών με μικρότερη πιθανότητα ένταξής τους στο Κοινοβούλιο.

Έτσι, όπως προκύπτει από δηλώσεις των μελών των επιτελείων των καναλιών, «δεν πρόκειται να εξαιρεθούν από τα πάνελ ανεξάρτητοι βουλευτές που δεν συμπληρώνουν το ''μέτρο'' της δεκαμελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ούτε καν πολιτικοί που έχουν χάσει εντελώς το τρένο της υπουργοποίησής τους».

24h NewsRoom