Ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων πολλών κλάδων προκάλεσε η αναθεώρηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ).

Η αιτία της αναταραχής προέρχεται, τόσο από την αύξηση των...
ορίων ηλικίας δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, κάτι που συνεπάγεται η έξοδος από το καθεστώς των Βαρέων, όσο και η μείωση των αποδοχών (οι οποίες συναρτώνται με την ασφαλιστική κατηγορία των ΒΑΕ, όπως είναι το ανθυγιεινό επίδομα, έστω και εάν αυτές οι πρόσθετες αποδοχές συνομολογήθηκαν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες δεν αλλάζουν).

Ομως, η βασική πηγή ανησυχίας είναι η διαδικασία ανακύκλωσης των εργαζομένων στις ειδικότητες που ναι μεν βγήκαν από τα ΒΑΕ, ωστόσο έμειναν σε αυτά οι εργατοτεχνίτες, καθώς είχαν συμπληρώσει τα 3.600 ΒΑΕ ένσημα (οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να ασφαλίζονται στα Βαρέα). Και αυτό, προκειμένου να προσληφθούν νέοι χωρίς βαρέα, άρα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό.

Δύο είναι οι βασικοί κλάδοι που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα, καθώς η βαριά βιομηχανία στη χώρα φθίνει, ενώ ο αποχαρακτηρισμός των νέων διοικητικών υπαλλήλων -στην περίπτωση μάλιστα, που δεν υπάρχει καν συστέγαση των μονάδων παραγωγής με τα γραφεία- δεν φαντάζει ως ακραίο μέτρο.

* Ετσι, επηρεάζονται κυρίως οι κομμώτριες-κομμωτές, καθώς τα νέα κορίτσια και αγόρια θα ασφαλίζονται με απλά (μεικτά) ένσημα του ΙΚΑ, ενώ για τους παλαιούς κομμωτές προβάλλει ο κίνδυνος της απόλυσης.

* Και ο κλάδος του επισιτισμού-τουρισμού, όπου αποχαρακτηρίζονται πολλά επαγγέλματα, όπως οι μάγειροι-σεφ, οι καμαριέρες κ.ά. Θα παραμείνει, ωστόσο, στα ΒΑΕ η ειδικότητα του σερβιτόρου, όπως θα παραμείνουν -από την άλλη- εκτός ΒΑΕ οι βοηθοί σερβιτόροι.

Και στους δύο κλάδους είχαν ασκήσει στο υπουργείο Εργασίας -και μέσω της τρόικας- μεγάλες πιέσεις οι επιχειρηματίες (κομμωτήρια και τουριστικές μονάδες) για τη μείωση του εργατικού κόστους, λόγω και του υψηλού ανταγωνισμού.

Προς απεργία στον επισιτισμό

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό, με ανακοίνωση της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους, έχουν εξαγγείλει 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου και «με ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων εν όψει των τελικών αποφάσεων του υπουργείου Εργασίας για τον αποχαρακτηρισμό πολλών ειδικοτήτων του κλάδου και τη ραγδαία επιδείνωση των όρων εργασίας και ασφάλισης».

«Μεταξύ αυτών των επαγγελμάτων που προτείνονται για αποχαρακτηρισμό περιλαμβάνονται: οι μάγειροι και οι βοηθοί τους, οι τραπεζοκόμοι, οι κουρείς, οι φύλακες, οι καθαρίστριες, οι συντηρητές ακτινολογικών μηχανημάτων, οι πλύντες, οι πρακτικοί μηχανικοί, οι εργατοτεχνίτες, οι ψυκτικοί, οι χημικοί, κ.λπ.» αναφέρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτών. Αν και για πρώτη φορά τα ΒΑΕ επεκτείνονται στα δημόσια νοσοκομεία (νοσηλεύτριες κ.ά).

http://greece-salonika.blogspot.com/2011/07/blog-post_6948.html