Κυκλοφοριακό χάος λόγω απεργίας

Αναρτήθηκε από 4athens | 2:02 μ.μ. | 0 σχόλια »

Κορυφώνεται η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού Χειρόφρενο σήμερα σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενόψει της ψήφισης, το απόγευμα στη Βουλή, του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών. Στις 16.00 το απόγευμα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, στην Πλατεία Κοτζιά και στη συνέχεια έχουν προγραμματίσει πορεία προς τη Βουλή. Για την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 15.00. Σημειώνεται ότι από τις 8 Δεκεμβρίου συνολικά σε όλα τα μέσα έχουν πραγματοποιηθεί 9 μέρες απεργίας, ενώ στάσεις εργασίας σε ένα ή όλα τα μέσα 20 μέρες.

Τις περισσότερες στάσεις εργασίας έχουν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ που μετρούν συνολικά 15 στάσεις, στα τρόλεϊ 12, στους ΗΣΑΠ 11 και στο μετρό και το τραμ 9 στάσεις εργασίας, αντίστοιχα.
Επτά 24ωρες απεργίες έχουν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι σε μετρό και ΗΣΑΠ αντίστοιχα, πέντε μετρούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ ενώ μόλις τρεις ημέρες παρέμεινε ακινητοποιημένο το τραμ.

“Ευελπιστώ ότι οι κινητοποιήσεις θα σταματήσουν γιατί το κοινωνικό κόστος υπερβαίνει τα αιτήματα των συνδικαλιστών”, δήλωσε στον Α984 ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης.  Χαρακτήρισε άδικα τα τόσο πυκνά και ακριβά διόδια προσθέτοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δραστική μείωσή τους. Επίσης, υπογράμμισε ότι η σωστή αξιοποίηση των μελλοντικών εσόδων του δημοσίου θα συμβάλει και στη μείωση των τιμών των διοδίων.

Επαναδιαπραγμάτευση για το αντίτιμο των διοδίων ζητά το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, με εισήγηση του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη.
Υψηλοί τόνοι για το νομοσχέδιο
Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχτηκε τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, στο οποίο έχει περιληφθεί και η επίμαχη τροπολογία για την ποινικοποίηση της μη καταβολής διοδίων.
Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στο κίνημα "Δεν πληρώνω", είπε ότι τα προβλήματα δε λύνονται με συνθήματα και οι αντιδραστικές συμπεριφορές επιβαρύνουν τους φορολογούμενους. Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργος Καρατζαφέρης,  κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιμείνει στην ποινικοποίηση της μη καταβολής διοδίων και εισιτηρίων και να μετατρέψει την πράξη αυτή σε πταίσμα αντί για πλημμέλημα, που προβλέπει ακόμη και ποινή φυλάκισης τριών μηνών.
"Η τροπολογία αντιμετωπίζει το σύμπτωμα και όχι το νόσημα", παρατήρησε ο εισηγητής της ΝΔ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ ο Νίκος Παπακωνσταντίνου εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε "εμπρηστική" την τροπολογία με την οποία, όπως είπε, "μπαίνουν στη φυλακή όσοι δεν πληρώνουν 1,40 ευρώ εισιτήριο ή 2 ευρώ στα διόδια, όταν το σύστημα αφήνει ατιμώρητους όσους λεηλάτησαν τον δημόσιο πλούτο".