07/10/2008 - 12/10/2008

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Σχεδιαστών Μόδας διοργανώνει την 8η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας για το Καλοκαίρι 09, στην "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων.

Οι έλληνες σχεδιαστές-μέλη του Συλλόγου ANGELOS BRATIS, ANDRIA, ASLANIS, CHARA LEBESSI, CHRISTOFOROS ΚΟΤΕΝΤΟS, CHRISTOS COSTARELLOS, COSTAS FALIAKOS, DEUX HOMMES, DIMITRIS DASSIOS, FILEP MOTWARY, FRIDA KARADIMA, KATERINALEXANDRAKI, KATERINA KAROUSSOS, KATHY HEYNDELS, MAKIS TSELIOS, MARIA MASTORI, MI-RO, ΝΙΚΟΣ-ΤΑΚΗΣ, PARTHENIS, SIMEONI, SMARAGDI, VASSILIS ZOULIAS, VELOUDAKIS, VICTORIA KYRIAKIDES, VRETTOS VRETTAKOS, YIANNOS XENIS, YIORGOS ELEFTHERIADES συμμετέχουν στην 8η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας παρουσιάζοντας τις συλλογές τους σε δημοσιογράφους και αγοραστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επίσης οι διάσημοι ξένοι σχεδιαστές AF VANDEVORST, MARIOS SCHWAB, CASSETTE PLAYA, JUUN J, CUSTO BARCELONΑ, οι Κύπριοι AFRODITI HERA, ELENA STRONGYLIOTOU και η COLLAGE SOCIAL θα παρουσιάσουν τις συλλογές τους στη φετινή διοργάνωση.

Επίτιμος καλεσμένος της φετινής διοργάνωσης είναι ο Jean Charles de Castelbajac, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της Γαλλικής μόδας, του οποίου το έργο δεν εξαντλείται στο σχεδιασμό ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ, αλλά δημιουργεί ολοκληρωμένα περιβάλλοντα που περιέχουν από έργα τέχνης μέχρι αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Θα πραγματοποιηθεί αναδρομική έκθεση στο έργο του και σε ένα εντυπωσιακό show θα παρουσιάσει την συλλογή του για Άνοιξη-Καλοκαίρι 09. Ο Jean Charles de Castelbajac έχει επίσης την καλλιτεχνική επιμέλεια της εικαστικής διαμόρφωσης των χώρων της "Τεχνόπολις".

Η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας από τον Οκτώβριο ξεκινά συνεργασία με το Flanders Fashion Institute (FFI) τον επίσημο οργανισμό μόδας του Βελγίου, ο οποίος διοργανώνει το Antwerp's Fashion Week. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ένας νέος Βέλγος σχεδιαστής ο Demna Gvasalia θα δείξει στην Αθήνα και ένας νέος Έλληνας σχεδιαστής θα παρουσιάσει τη συλλογή στο επόμενο Antwerp's Fashion Week.

Εκτός των επιδείξεων, στο χώρο της "Τεχνόπολις" θα λειτουργήσουν:

  • Εμπορικό εκθεσιακό τμήμα (Trade Show Room) για τους Έλληνες και ξένους αγοραστές, με τις prêt-a-porter συλλογές των συμμετεχόντων σχεδιαστών για το Καλοκαίρι 2009.
  • Night Boutique όπου θα πωλούνται ρούχα και αξεσουάρ Ελλήνων σχεδιαστών (ώρες λειτουργίας 17:00 - τα μεσάνυχτα).
  • Το ΕΛΚΕΔΕ διοργανώνει το FASHION TRENDS Progrnosis Καλοκαίρι 09 για τις τελευταίες εξελίξεις των τάσεων της μόδας για το παπούτσι και τα δερμάτινα αξεσουάρ.

30 δημοσιογράφοι από σημαντικά ξένα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια μόδας και 30 buyers από το εξωτερικό θα παρακολουθήσουν και θα καλύψουν την διοργάνωση.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τη συνεργασία ΕΛΚΕΔΕ (Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού), ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών), ΣΕΠΕΕ (Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοίμου Ενδύματος), ΣΚΕΕ (Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοίμου Ενδύματος), ΕΛΣΕΒΒΥΕ (Σύνδεσμος Υποδηματοποιών) και ΕΒΕΑ, καθώς και την υποστήριξη της "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων.

Η είσοδος στις επιδείξεις θα επιτρέπεται μόνο με προσκλήσεις. Σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Αrt & Fashion

Η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας εμπλουτίζεται με νέες ιδέες και νέα προγράμματα, με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα μεγαλύτερο και πιο διευρυμένο κοινό, φιλοδοξώντας να γίνει μια μεγάλη γιορτή της πόλης της Αθήνας και να φέρει σε επαφή όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο - και ιδίως τους νέους - με την έννοια της μόδας όπως αυτή επηρεάζει και διαμορφώνει την καθημερινή μας ζωής. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην παρουσίαση πολιτιστικών γεγονότων από όλους τους χώρους της τέχνης (μουσική, εικαστικά, χορός, κινηματογράφος, design, νέες μορφές έκφρασης, κ.λ.π.) και παράλληλων εκδηλώσεων (συνέδρια, διαγωνισμοί, εκθέσεις, εμπορικές συναντήσεις, κ.λ.π.) που έχουν να κάνουν με τον κόσμο της μόδας. Την δημιουργία δηλαδή ενός διεθνούς Φεστιβάλ Μόδας & Τέχνης, το οποίο θα αναδεικνύει την ευρύτερη κοινωνική διάσταση της Μόδας.

Επιμέλεια-Συντονισμός Προγράμματος:

  • Αντώνης Κιούκας (Σκηνοθέτης Κινηματογράφου, Παραγωγός πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Τμήμα Κιν/φου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

Σύμβουλοι Προγράμματος:

  • Δημήτρης Αρβανίτης (Graphic Designer)
  • Νάντια Αργυροπούλου (Επιμελήτρια Εκθέσεων)
  • Κωνσταντίνος Ρήγος (χορογράφος - σκηνοθέτης)
  • Γιώργος Τζιρτζιλάκης (Αρχιτέκτων, Eπίκουρος καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλλιτεχνικός σύμβουλος Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ)
  • Αλέξανδρος Ψυχούλης (εικαστικός, Επίκουρος Καθηγητής Τέχνης και Τεχνολογίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Π. Θ.)

Fashion & Art

  • FASHION IS WHATEVER: Τέσσερις designers, THREEASFOUR, JUSSARA LEE, SHOPLIFTER και ZERO + MARIA CORNEJO που η δουλειά τους υπερβαίνει τα όρια της πασαρέλας και της μόδας προσεγγίζοντας τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική και την performance, παρουσιάζουν ένα fashion curatorial σε συνεργασία με το HYDRA SCHOOL PROJECTS. Επιμέλεια: Δημήτρης Αντωνίτσης.
  • Un/Dress Code: Κατοικήσιμα ρούχα: Η έκθεση διερευνά ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στην ένδυση, στη μόδα και στην αρχιτεκτονική. Με επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα διασταυρώνονται αντιλήψεις του χώρου, της κίνησης και της κατοίκησης. Επιμέλεια: Ίρις Λυκουριώτη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης.
  • Γιάννης Βαρελάς: Έκθεση εικαστικών
  • Jean Charles de Castelbajac retrospective "Gallierock": Έκθεση Φωτογραφίας των ΤΙΜ & ΒΑRRΥ- LONDOΝ. Διάσημοι τραγουδιστές και συγκροτήματα της Βρεττανικής μουσικής σκηνής φωτογραφίζονται με ρούχα του Jean Charles de Castelbajac.
  • FASHION WORKSHOP: 60 σπουδαστές από τις Σχολές Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Γραφιστικής, Φωτογραφίας, Σκηνογραφίας, Ενδυματολογίας και Μόδας θα λάβουν μέρος σε αυτό το workshop που θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα στο Γκάζι δημιουργώντας πρωτότυπα έργα που διερευνούν τη σχέση της μόδας με την τέχνη. Την έβδομη ημέρα θα υπάρξει παρουσίαση των εργασιών στο κοινό μετά από συντονισμό των επιμελητών, σε μία μεγάλη επίδειξη που θα αποτελεί και το closing της 8ης ελληνικής εβδομάδας μόδας. Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ψυχούλης
Workshop 1: Φωτογραφία και Μόδα

Εισηγητές: Τάσος Βρεττός, Κώστας Αυγούλης, Σπύρος Στάβερης (Φωτογράφοι), Δημήτρης Αρβανίτης, Γιάννης Καρλόπουλος (Γραφίστες), Χαρά Λεμπέση, Δημήτρης Αλεξάκης-Deux Hommes (Σχεδιαστές Μόδας)

Workshop 2: Λόγος - Πλοκή - Πλέξη - Μάσκα

Εισηγητές: Εύη Μανιδάκη (Αρχιτέκτονας - Σκηνογράφος), Άγγελος Μέντης (ενδυματολόγος), Βάσω Κόνσολα (σχεδιάστρια μόδας)

Workshop 3: Από την Αρχιτεκτονική στο ρούχο.

Εισηγητές: Ζήσης Κοτιώνης (Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Ίρις Λυκουργιότη (Λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Φοίβη Γιαννίση (Λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Δάφνη Βαλέντε (σχεδιάστρια μόδας)

Fashion in Cinema

Πρόγραμμα προβολών κινηματογραφικών ταινιών, ντοκιμαντέρ και video clips με θέμα τη μόδα και τα πρόσωπα που σημάδεψαν την ιστορία της. Επιμέλεια: Filep Motwary

Fashion on Stage

  • Street Fashion & Artists: Παράσταση μουσικής, χορού, skateboard, graffiti, hip-hop, DJ's set.
  • ΟPENING NIGHT: Skin is In, Σκηνοθεσία- Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος.
  • ΤΗΕ ATHENIK BOMB: PERFORMANCE Jean Charles de Castelbajac (επίδειξη μόδας, χορός και συναυλία του βέλγικου electro pop συγκροτήματος Coco & Curry).
  • Closing night (Επίδειξη μόδας-παρουσίαση των εργασιών του WORKSHOP με ζωντανή μουσική)
  • THE MAD BARELL CONCERT, συναυλία ροκ συγκροτημάτων της εναλλακτικής ελληνικής μουσικής σκηνής.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα

Επικοινωνία:
210 3461589
Τόπος: "Τεχνόπολις" Δήμου Αθηναίων
Διεύθυνση: Πειραιώς 100, Γκάζι