25/09/2008 - 05/10/2008

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, η Πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα και το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη παρουσιάζουν την έκθεση του Adolf Born με τίτλο "Οι Σάτυροι, οι Ναϊαδες και άλλα ζώα".

Ο Τσέχος ζωγράφος, χαράκτης, γελοιογράφος, εικονογράφος και σκηνογράφος Adolf Born γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1930 στην πόλη Τσέσκε Βέλενιτσε της Νότιας Τσεχίας. Το 1955 αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας και έκτοτε εργάζεται ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης. Η ομάδα Μάτσοουρεκ - Μπορν - Ντόουμπραβα δημιούργησε από το 1972 σειρά ταινιών κινούμενων σχεδίων που έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς και κυκλοφόρησαν σε πολλές χώρες του κόσμου.

Στο έργο του κυριάρχησε η χαρακτική, με τεχνικές σε χαλκό όπως η ξηρή χάραξη, η οξυγραφία και η λιθογραφία. Με την έγχρωμη λιθογραφία ασχολήθηκε από το 1964, παλαιότερα δούλευε τη ξυλογραφία και την ασπρόμαυρη και την έγχρωμη λινοτυπία. Η ξεχωριστή εικαστική έκφραση που χαρακτηρίζει τα έργα του καλλιτέχνη πηγάζει από την ιδιάζουσα θεώρηση του κόσμου, μια ματιά χιουμοριστική και ιλαροτραγική μαζί.

Στα έργα του εμπνέεται από τα ταξίδια, από πρόσωπα της ιστορίας, της λογοτεχνίας και μυθολογικούς ήρωες που θαυμάζει, από το θέατρο και τις αναμνήσεις του από πανηγύρια της παλαιάς Πράγας.

Ο Adolf Born έχει εικονογραφήσει 362 βιβλία, δημιούργησε σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις και συνεργάστηκε εικαστικά σε 64 ταινίες. Από το 1959 πραγματοποίησε 144 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε 81 σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Τσεχία και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στη Γερμανία, την Ελβετία, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ιαπωνία.

Στη διάρκεια της μακράς παρουσίας του στο διεθνές εικαστικό προσκήνιο ο Born τιμήθηκε πολλές φορές για το έργο του: μετράει 30 διακρίσεις και βραβεία για εικονογραφήσεις, 22 για γελοιογραφίες, χαρακτικά και σχέδια, και 23 για ταινίες κινούμενων σχεδίων σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ.

Ο Adolf Born αγαπά ιδιαίτερα την Ελλάδα και μαζί με τη σύζυγό του Έμα την επισκέπτεται τακτικά τα καλοκαίρια. Η έκθεση "Σάτυροι, Ναϊάδες και άλλα ζώα" αποτελείται από 42 έργα εμπνευσμένα από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες.

Ώρες λειτουργίας: 9:00-13:00 & 17:00-21:00 εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρας

Επικοινωνία:
210 3452150
Τόπος: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων "Μελίνα"
Διεύθυνση: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης - Θησείο, στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός