Μετά την κατασκευή του πρότυπου ανοιχτού παιδότοπου στο πάρκο του Φλοίσβου στο Π. Φάληρο, άλλη μία πρόταση της Μ.Κ.Ο. «ΙΛΙΣΟΣ» υλοποιείται. Συγκεκριμένα, η πρότασή μας για ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Ακρόπολης με το Φαληρικό Όρμο με μια διαδρομή περιπάτου και ποδηλάτου δίπλα στον Ιλισό ποταμό έγινε δεκτή από την πολιτεία. Σε διάφορα σημεία της διαδρομής μπορεί να αναδειχθεί η ιστορία και ο πολιτισμός της αρχαίας μας πόλης.


Οι όμοροι Δήμοι Αθηναίων-Ταύρου-Μοσχάτου και Καλλιθέας οφείλουν να μελετήσουν και να υλοποιήσουν άμεσα μικρότερες διαδρομές ποδηλατοδρόμων ώστε να αξιοποιήσουν τον κεντρικό άξονα που θα δημιουργηθεί.


Η πολιτεία δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του έργου αυτού σε Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, στις 12 Ιουνίου 2008, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων και του Δημάρχου Λαμιέων και Προέδρου του «ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ», κου Κοτρωνιά.


Ευχόμαστε την άμεση υλοποίηση τόσο της δέσμευσης αυτής όσο και της προηγούμενης εξαγγελίας του Υπουργείου Τουρισμού για έναν παραλιακό ποδηλατόδρομο. Μέχρι στιγμής όμως κανένα χρονοδιάγραμμα ή τεχνικό σχέδιο δεν μας έχει γίνει γνωστό. Από την μεριά μας θα είμαστε απέναντι στην πολιτεία όπου υπάρχει ασυνέπεια και καθυστέρηση υλοποίησης δεσμεύσεων και δίπλα της όπου υπάρχει παραγωγή τόσο σημαντικών έργων για το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να μελετήσει ταυτόχρονα την είσοδο της θάλασσας με εκβάθυνση της κοίτης του Ιλισού μέχρι την οδό Σιβιτανίδου στην Καλλιθέα.


Η Μ.Κ.Ο. «ΙΛΙΣΟΣ» θέλει την κοίτη του Ιλισού καθαρή και ανοιχτή ώστε με την ανάπλασή της να προσφερθεί ένας μοναδικός πράσινος χώρος ποδηλάτου και περιπάτου σε όλους τους Αθηναίους και να αναδειχτεί τουριστικά και πολιτιστικά ολόκληρη την πρωτεύουσα. Με τέτοια έργα μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα την ομορφότερη πόλη της Ευρώπης.


Γεώργιος Καστάνης, Πρόεδρος ΜΚΟ ΙΛΙΣΟΣ