Τι κάνει μια νέα να βάζει υποψηφιότητα για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές και ειδικά με ένα μεγάλο κόμμα;

Νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο για κάποιον που θέλει να προσφέρει και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει ανανέωση να μην βγει μπροστά ειδικα τώρα. Η χώρα περνάει μια κρίσιμη περίοδο όπου είναι πιο σημαντικό παρά ποτέ να συμβάλει ο καθένας μας. Γιατί τελικά με όλα όσα έχουν συμβεί, έχει ξεχαστεί και το νόημα της πολιτικής. Να βοηθήσεις με όποιες δυνάμεις έχεις, να αλλάξει κάτι.....
Οι ακραίες φωνές, οι φωνές του λαικισμού παλεύουν να πείσουν τον κόσμο που έχει απογοητευτεί, με τα δίκια του, πως το ξέσπασμα οργής είναι ο σωστός δρόμος. Διαφωνώ. Πιστεύεις ότι ένας πολιτικός δεν έκανε τη δουλειά του; Πολύ απλά ψήφισε κάποιον άλλον. Με 50% των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας να αποτελείται από νεόυς υποψήφιους έχει κανείς πολλές επιλογές. Από την άλλη το να προπηλακίζεις, να μην επιτρέπεις σε πολιτικούς να κυκλοφορούνε ελεύθερα και όλα όσα βλέπουμε είναι απλά απαράδεκτα φαινόμενα που δεν έχουν χώρο σε μια δημοκρατία.

Οι περισσότεροι νέοι όμως δεν βλέπουν τα πράγματα έτσι. Τι θα έλεγες σε κάποιον που λέει «όλοι ίδιοι είναι»;

Θα απαντούσα ότι με την απαξίωση της πολιτικής γεννιέται το έλλειμα δημοκρατίας. Στείλε στη Βουλή τους αξιότερους, μην στερείς στον εαυτό σου αυτό το δικαίωμα και μην αφήνεις επιτήδειους είτε στα δεξιά είτε στα αριστερά να σε εκφράζουν με το να χρησιμοποιούν την αγανάκτηση σου. Όσο πιο θυμωμένος είναι κάποιος με το πολιτικό σκηνικό, λόγος παραπάνω να θέλει να τα αλλάξει όλα. Με τις εκλογές μπορεί να επέλθει ριζική ανανέωση στο πολιτικό προσωπικο με ανθρώπους που θέλουν να δουν τομές στο κράτος, χωρίς να δίνουν εξωφρενικές υποσχέσεις αλλά με ρεαλιστικό λόγο και σχέδιο. Ας μπει κανείς να διαβάσει το πρόγραμμα κάθε κόμματος και ας κρίνει μετά ποιοι έχουν σχέδιο, ξέρουν για τι μιλάνε και μπορούν στις 7 Μαιου να κυβερνήσουν. Νομίζω οτί εμείς στη Νέα Δημοκρατία αυτό το έχουμε.

Μια νέα Αθηναία πως αισθάνεται στη πόλη της;

Οργίζεται και θλίβεται με όλα όσα βλέπει. Τις μισές μέρες το κέντρο είναι κλειστό λόγω κάποιας διαδήλωσης, πορείας ή συγκέντρωσης. Χειρότερο από όλα είναι το θέμα της εγκληματικότητας. Το να μην μπορώ να περπατήσω σε κάποιες γειτονιές είναι απλά εξωφρενικό. Στο κέντρο εξελίσσεται ένας αόρατος πόλεμος που είναι όμως πολύ ορατός σε ένα κάτοικο στα Πατήσια και στη Κυψέλη. Εκεί ο κόσμος σου λέει ότι αισθάνεται μειονότητα μέσα στην ίδια του την πόλη. Τι να πεις σε αυτόν; Έχω περπατήσει σε κάθε γειτονιά και έχω μιλήσει με πολύ κόσμο σε αυτή την προεκλογική περίδιο. Κυριολεκτικά τα χάνεις με τις ιστορίες που ακούς. Δεν είναι μόνο αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά τόσες άλλες, μικρά δράματα που εξελίσσονται κάθε μερα με την εγκληματικότητα στα ύψη και την Πολιτεία παντελώς απούσα. Σωστά λέμε ότι πρέπει «να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας».

Και τι λέει μια νέα υποψήφια σε αυτούς που συναντά; Υπόσχεται πράγματα;

Σαφώς και όχι. Έχουν περάσει και ευτυχώς, οι εποχές που έταζε κανείς λαγούς με πετραχήλια. Εξάλλου εγώ κάνω άλλου είδους εκστρατεία με πολλές μικρές συναντήσεις, χωρίς συγκέντρωση και χωρίς φυλλάδιο με δηλώσεις. Έχω τα πάντα ανεβασμένα στο site μου και επικοινωνώ μέσω των κοινωνικών δικτύων με όποιον ενδιαφέρεται να μου μιλήσει. Ακόμα και τώρα υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει είτε να μιλήσει είτε να γνωρίσει τους πολιτικούς αλλά αισθάνεται ότι τον κοροίδευουν όταν τον θυμούνται προεκλογικώς για κάποια ομιλία ή συγκέντρωση. Δεν είναι όλοι ίδιοι όμως!

Συνέντευξη της Μαίης στην εφημερίδα ΑΞΙΑ, 28/4/2012

Μαίη Ζαννή
Υποψήφια βουλευτής Α Αθηνών με την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ