Τη μορφή επιδημίας... έχουν πάρει τα «λουκέτα» των καταστημάτων στους μεγάλους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά αλλά και στο κέντρο των δήμων. Δύο στις πέντε επιχειρήσεις της Σταδίου και της Νοταρά στον Πειραιά έχουν σβηστεί από το... χάρτη, όπως και μία στις τρεις στην Τσακάλωφ και την Εμ. Μπενάκη....


Συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα της νέας εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ). Μέσα σ' ένα χρόνο τα καταστήματα που δεν άντεξαν την οικονομική ύφεση και τα μέτρα λιτότητα αυξήθηκαν κατά 30%. Η έρευνα έγινε τις πρώτες μέρες του Μαρτίου και το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το 25,6% των εμπορικών της Αττικής έχουν κλείσει. Σε απόλυτους αριθμούς από τις 9.275 του δείγματος που ερευνά το ΙΝ.ΕΜ.Υ. κάθε εξάμηνο από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι και τον Μάρτιο του 2012 οι 2.374 δεν υπάρχουν πια.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος του αριθμού των καταστημάτων που έκλεισαν μέσα σε ένα χρόνο παρατηρείται στη Νέα Ιωνία +58%, στον Πειραιά +55%, στην Καλλιθέα +35%, στο κέντρο της Αθήνας +27%.

Οι δρόμοι με ρεκόρ κλειστών καταστημάτων είναι στη Σταδίου 42% ή δύο στις πέντε επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, στη Χαρίλαο Τρικούπη 35% ή μία στις τρεις, στην Εμ. Μπενάκη 32% ή μία στις τρεις, στην Τσακάλωφ 33,7% ή μία στις τρεις, στη Νοταρά στον Πειραιά 44% ή δύο στις Πέντε, στην Υψηλάντου στον Πειραιά 36% ή μία στις τρεις και στη Γούναρη 40% ή δύο στις πέντε.

Ειδικότερα, η κατάσταση του κέντρου της Αθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και μάλιστα χειρότερη από τον προηγούμενο εξάμηνο, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 29,6%, από 24,4% που ήταν τον Αύγουστο του 2011 και από 23,4% που ήταν το Μάρτιο του 2011.

Άσχημη είναι η εικόνα στην οδό Σταδίου, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 42,% ενώ το προηγούμενο εξάμηνο το ποσοστό ήταν 31,5% και ένα έτος πριν 33,8%, ενώ στην Χαριλάου Τρικούπη η αναλογία φτάνει στο 33,8%. Στην Ερμού το ποσοστό των «λουκέτων» ανέρχεται στο 25,2%, ενώ στο Κολωνάκι το 19,7% των επιχειρήσεων κατέβασε ρολά.

Ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με το κέντρο της Αθήνας, αφού το 27,3, % των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά. Επιπλέον, ο Πειραιάς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των λουκέτων αφού σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2011 τα κλειστά καταστήματα στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Ηρακλείου η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Πευκάκια), τα κλειστά καταστήματα αυξάνονται αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων έφτασε το 28,1%, ενώ τον προηγούμενο χρόνο ήταν 17,8% και το προηγούμενο εξάμηνο 21%.

Ο εμπορικός δρόμος της Θησέως στην Καλλιθέα εμφανίζει ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων της τάξης του 22,7%, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011 (19,8%) και το Μάρτιο του 2011 (16,8%).

Χρήστος Κολώνας

imerisia.gr