11 Μαρτίου 2011. Ο πλανήτης πάγωσε στο άκουσμα της είδησης. Σεισμός 8,9 βαθμών χτύπησε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, μιας χώρας "συνηθισμένης" στους σεισμούς. Η τραγωδία ήρθε μετά, όταν τσουνάμι 15 μέτρων  χτύπησε τις ακτές. Πάνω απο 19.000 νεκροί, πάνω απο 3.000 αγνοούμενοι, περισσότεροι απο 340.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. 234.000 κτίρια καταστράφηκαν. 23 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών παραμένουν ακόμα σε τρεις επαρχίες. 

Ο πυρηνικός εφιάλτης ουσιαστικά δεν έχει τελειώσει. Αν και στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα εξακολουθούν να εργάζονται 3.000 άτομα και οι αρχές διαβεβαιώνοουν οτι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, οι τιμές της ραδιενέργειας μέσα στο σταθμό παραμένουν πολύ υψηλές.

Τα νερά υποχώρησαν και ένα χρόνο μετά οι Ιάπωνες εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους και κάνουν ο,τι μπορούν για να ξαναφτιάξουν τις κατεστραμμένες τους πόλεις και τα ισοπεδωμένα χωριά. 
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα δείτε τι έχει αλλάξει μέσα σε ένα χρόνο. Στο πάνω μέρος κάθε φωτογραφίας φαίνεται η καταστροφή, όπως την κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός μετά το σεισμό και το τσουνάμι. Στο κάτω μέρος φαίνεται η ίδια ακριβώς τοποθεσία όπως φωτογραφήθηκε
πριν απο λίγες ημέρες.



































Οι Ιάπωνες σήμερα αποτοίουν φόρο τιμής σε αυτούς που χάθηκαν σε μια από τις χειρότερες μέρες της χώρας.
Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η ζωή σταμάτησε στις 14:46' τοπική ώρα (07:46' ώρα Ελλάδος) ακριβώς τη στιγμή που ένας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 9 βαθμών συγκλόνισε τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου του 2011 καλύπτοντας με κύματα αρκετών δεκάδων μέτρων την ακτή.

 newsit.gr