Τουλάχιστον 30 νεκροί από την έκρηξη στην Κύπρο

Τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί σε ναυτική βάση έξω από τη Λεμεσό, όταν πήραν φωτιά δεκάδες κιβώτια πυρίτιδας και σημειώθηκαν εκρήξεις. Τουλάχιστον τρεις από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ υπάρχουν φόβοι για περισσότερα θύματα. <br> <b> Δείτε φωτογραφίες </b>

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις έξι το πρωί στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, στο δρόμο ανάμεσα σε Λεμεσό και Λάρνακα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομία, οι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που πήραν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, που είχαν κατασχεθεί το 2009 από συριακό πλοίο που τα μετέφερε παράνομα από το Ιράν.

Το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου δεν επιβεβαιώνει τον ακριβή αριθμό νεκρών ή τραυματιών.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς και 59 τραυματίες, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι θα γίνει ανακοίνωση μόλις υπάρξουν ακριβή στοιχεία.

Σχεδόν όλοι οι νεκροί ήταν στελέχη της Εθνικής Φρουράς και μέλη της Πυροσβεστικής, ενώ ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των κληρωτών είναι σχετικά μικρός, καθώς οι περισσότεροι απουσιάζαν σε άσκηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στις 04:27 τα ξημερώματα της Δευτέρας ξέσπασε φωτιά στη ναυτική βάση από άγνωστη αιτία. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, χωρίς να καταφέρουν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε δύο κοντέινερ με πυρομαχικά.

Ακολούθησε η έκρηξη μεγάλης ισχύος, που προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και καταστήματα σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν μετά την φονική έκρηξη ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης. Οι παραιτήσεις έγιναν δεκτές.

Πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση

Φωτιά ξέσπασε και στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο πριν επεκταθεί στις δεξαμενές μαζούτ, που τροφοδοτούν το σταθμό.

Η μονάδα, η μεγαλύτερη της Κύπρου, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ακόμα και στη Λευκωσία, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» υπάρχουν αναφορές για έναν αγνοούμενο.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ηλεκτρισμού ΑΗΚ ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση της Μεγαλονήσου και ανέφερε ότι αναμένονται διακοπές ρεύματος. Οι άλλες δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής -στη Δεκέλεια και τη Μονή- επαρκούν να καλύψουν μόνο τη μισή ζήτηση.

Το πρόβλημα δυσχεραίνει η λειτουργία των κλιματιστικών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ το βράδυ το πρόβλημα θα επιδεινωθεί εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης εξαιτίας ηλεκτροφωτισμού.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στον πληθυσμό να μην κάνει άσκοπη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος.

Βομβαρδισμένο τοπίο

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου Αλίκη Στυλιανού επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νεκροί και σοβαρά τραυματίες. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί σημαντικά.

Στο σημείο της τραγωδίας έχουν σπεύσει διασώστες από όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και ασθενοφόρα ακόμη και από ιδιωτικά νοσοκομεία. Το κέντρο αιμοδοσίας απευθύνει έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων. Οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ανέβαλαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ημέρας, ενώ έχουν επιστρατευτεί και ψυχολόγοι για υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων.

Η κυβέρνηση έκανε έκκληση στον κόσμο να μην προσέρχεται στα νοσοκομεία αν δεν υπάρχει πραγματικά σοβαρός λόγος, κάτι που δείχνει ότι ο αριθμός των θυμάτων πρέπει να είναι μεγάλος. Επίσης, έχουν ανακληθεί οι άδειες γιατρών και νοσηλευτών.

Έξω από τη βάση έχει στηθεί συντονιστικό κέντρο και τη διαχείριση της κρίσης έχει αναλάβει ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στη βάση.

Ο χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα και γυαλιά. Με θραύσματα έχει γεμίσει μέχρι και ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας - Λεμεσού στο ύψος της κοινότητας Μαρί. Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και καταστήματα σε ακτίνα 5 χλμ. Στην περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονη η μυρωδιά καμένου και η ορατότητα είναι χαμηλή.

Η αστυνομία έχει μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού και τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.

Χριστόφιας: «Μαύρη μέρα στην ιστορία της Κύπρου»

Συγκλονισμένος δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, για την τραγωδία σήμερα το πρωί στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Ο κύπριος πρόεδρος μετέβη στη ναυτική βάση και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις.

Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, ο Χριστόφιας είπε ότι το μεσημέρι θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου «για να εξετάσει τα συμβάντα και θα εκδοθεί ανακοίνωση» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Σήμερα καταγράφεται μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τις ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των ανθρώπων που εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους. Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω».

«Εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου, βιβλικής καταστροφής», είναι η κατάσταση που επικρατεί μέσα στη βάση, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, βρίσκεται ήδη στη ναυτική βάση και συντονίζει τη διαχείριση της κρίσης.

«Μεγάλο το κακό, μεγάλη καταστροφή. Υπήρξε έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών τα οποία είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν τρία χρόνια και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση» ανέφερε στη δήλωσή.

Στην περιοχή εξακολουθεί να αναδύεται έντονη μυρωδιά καμένου και η ορατότητα είναι ακόμη χαμηλή λόγω του σύννεφου καπνού που υπάρχει.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν τις έξι το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό ανυψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.

Ελληνικό αεροσκάφος στην Κύπρο

Ένα αεροσκάφος C-27 με 10 πυροσβέστες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έφυγε το μεσημέρι από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για να συνδράμει στις έρευνες των κυπριακών αρχών για την έκρηξη στη ναυτική βάση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Παράλληλα, ένα δεύτερο C-27 βρίσκεται σε ετοιμότητα άμεσης απογείωσης για να μεταφέρει οτιδήποτε ζητηθεί από τις κυπριακές αρχές.

ΤΑ ΝΕΑ