Σειρά μέτρων για την αποσυμφόρηση των πολιτικών δικαστηρίων προωθούνται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ επιχειρείται περισσότερη διαφάνεια στη διαδικασία των πλειστηριασμών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διευρύνεται η αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων για υποθέσεις που αφορούν σε ποσά μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ, των Μονομελών Πρωτοδικείων μέχρι 120 χιλιάδες ευρώ, ενώ για υποθέσεις που αφορούν σε ποσά άνω των 120 χιλιάδων αρμόδια είναι τα πολυμελή πρωτοδικεία.

Με άλλες ρυθμίσεις παρέχεται η δυνατότητα κατάσχεσης για οφειλές μεταξύ ιδιωτών, άυλων μετοχών καθώς και μεριδίων σε πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί και για οφειλές προς το δημόσιο, με τροποποίηση του νόμου περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Ερωτηθείς ο υπουργός Δικαιοσύνης για το εάν συμφωνεί να υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για το δημόσιο χρέος ανέφερε: "να περιμένουμε τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής και μετά θα έχουμε την ευκαιρία, μέχρι την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση το 2015, να πούμε τις σκέψεις μας".
Άλλωστε μέχρι τότε, πρόσθεσε ο κ. Καστανίδης, μπορεί να μην είναι στην κυβέρνηση η κα Μέρκελ και ο διάδοχός της να μην έχει την ίδια άποψη.