Μεγάλο φάουλ του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την μετέτρεψαν σε περιπετειώδη πολύωρη διαδικασία, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Το κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν η εκλογή Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, νέος θεσμός που προβλέπεται από τον "Καλλικράτη", για να διαμεσολαβεί μεταξύ Περιφερειακών υπηρεσιών και πολιτών ή επιχειρήσεων, που μπορούν να προσφεύγουν σε αυτόν, εάν θεωρούν ότι αδικούνται από τις υπηρεσίες.
Ο νόμος ορίζει, ότι οι ενδιαφερόμενοι για αυτήν την θέση οφείλουν να υποβάλουν την υποψηφιότητά τουςστον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, την ημέρα συνεδρίασής, να ...
αυτοπαρουσιασθούν και εν συνεχεία το Συμβούλιο να επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων.
Για την επιλογή αυτή, ο νόμος προβλέπει θετική ψήφο των δύο τρίτων του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να επιλέγεται ο Συμπαραστάτης με συναίνεση, πέραν των ψήφων της πλειοψηφίας.
Εμφανίσθηκαν λοιπόν χθές και αυτοπροτάθηκαν πέντε υποψήφιοι, εκ των οποίων δό πρωην νομαρχιακοί σύμβουλοι, μια σύμβουλος στις υπηρεσίες του Συνηγόρου του Πολίτη, ένας δικηγόρος και μια συνταξιούχος Εφέτης.
Οι συνδυασμοί του Βασίλη Κικίλια και του Γιάννη Δημαρά, οι ψήφοι ενος τουλάχιστον εκ των οποίων ήταν απαραίτητες, για τα δύο τρίτα του συνόλου, διατύπωσαν την άποψη, ότι η σχετική πρόβλεψη του νόμου είναι ατυχής, διότι υποχρεώνει τους Περιφερειακούς Συμβούλους, να επιλέξουν μεταξύ υποψηφίων, που γνωρίζουν, ακόμη και κατ΄όψιν, μόνο λίγα λεπτά μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς τους. Και ζήτησαν να παρασχεθεί η δυνατότητα σε όλους, να ερευνήσουν τις περιπτώσεις των υποψηφίων, μέ μια αναβολή λίγων ημερών, για την τελική κρίση.
Ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός επέμεινε, να γίνει άμεσα χθες η επιλογή. Και έκανε το λάθος, να αναφέρει, ότι η μεταξύ των υποψηφίων συνταξιούχος Εφέτης αποτελεί επιλογή και πρόταση του πλειοψηφούντος συνδυασμού του. Κάτι που ο νόμος δεν επιτρέπει, γι αυτό και προβλέπει αυτοπροτάσεις.
Παρά το ότι αυτά επισημάνθηκαν, ο κ. Σγουρός επέμεινε. Και οδήγησε το Περιφερειακό Σμβούλιο σε τρείς αλλεπάλληλες άγονες ψηφοφορίες, εν μέσω αντεγκλήσεων, που απείλησαν να τινάξουν στον αέρα την συνεδρίαση. Με τελικό αποτέλεσμα αυτό, που από την αρχή του έλεγαν: Η επιλογή θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση, εντός του Φεβρουαρίου, αφού ελεγχθούν οι περιπτώσεις των υποψηφίων.
Και το ερώτημα είναι, γιατί αυτή η εμμονή του Περιφερειάρχη, να επιλεγεί, σώνει και καλά χθές, η εκλεκτή του συνδυασμού του συνταξιούχος Εφέτης. Η οποία, εάν από όλους κριθεί ως η καλύτερη υποψήφια, μπορεί κάλλιστα να επιλεγεί, με ευρεία συναίνεση, στηνμ επόμενη συνεδρίαση. Οπότε, γιατί όλος αυτός ο χαμός στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο. Πολιτικοί, κομματικοί ή στενοπαραταξιακοί οι λόγοι, για ένα θεσμό, που πρέπει να είναι έξω από όλα αυτά;