Δύο τάσεις επικρατούν στις Η.Π.Α σχετικά με το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδας.
Στο στρατόπεδο αυτών που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εντάσσεσαι o...πρόεδρος του Οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's Ντέβεν Σάρμα, ο οποίος σε τοποθέτηση του την Δευτέρα σε συνέδριο του περιοδικού Economist, στη Νέα Υόρκη τόνισε «Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει».
Αναφορικά με τον κίνδυνο αποσύνθεσης της ευρωζώνης, ο Σάρμα επεσήμανε ότι η νομισματική ηγεσία της έχει στη διάθεσή της σειρά επιλογών. "Υπάρχει έντονη επιθυμία να διατηρηθεί το Ευρώ ως έχει, από πολιτικής πλευράς", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "η απάντηση στα ερωτήματα που εγείρονται για το Ευρώ θα δοθεί κυρίως από την εγχώρια πολιτική σκηνή της κάθε χώρας μέλους". Σύμφωνα με τον ίδιο η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι υψηλότερη στις κερδοσκοπικές και τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες αντιμετωπίζουν γεωπολιτικά ζητήματα. "Παρακολουθούμε πολύ στενά" τις χώρες αυτές, είπε, δίχως ωστόσο να τις ονοματίσει.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, χρεοκοπία της Ελλάδας εντός της επομένης τριετίας προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της του επενδυτικού Οίκου Pacific Investment Management Co. Ελ Εριάν, εκτιμώντας ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει η χώρα δεν επαρκούν για τη μείωση του χρέους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να χρεοκοπήσει "υπο τον όρο ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση (σ.σ. των επιπτώσεων της κρίσης) σε άλλες χώρες και εφόσον υπάρξει μια τακτική (σ.σ. και συμπεφωνημένη) αναδιάρθρωση καθώς και ανατίμηση ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα (σ.σ. της χώρας)", είπε ο Ελ Εριάν στη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το περιοδικό Economist στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα. Όπως η "χαμένη δεκαετία" της Λατινικής Αμερικής στη δεκαετία του 1980, "τυχόν εναλλακτική λύση δεν υπόσχεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας", είπε.
Η επιτοκιακή ψαλίδα μεταξύ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της των τελευταίων δύο εβδομάδων, σήμερα, μετέδωσε το Bloomberg.
Το επενδυτικό κοινό ζητά 717 μονάδες βάσης ή 7,2% περισσότερη απόδοση για την αγορά ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών. Τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας για τα ελληνικά ομόλογα διαμορφώθηκαν στις 668,5 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την εταιρία CMA, που επικαλείται το "Μπλούμπεργκ".
"Τα ελληνικά ομόλογα βρέθηκαν υπό πίεση μετά τις δηλώσεις του Ελ Εριάν", επεσήμανε ο Ορλάντο Γκρήν, βοηθός διευθυντής του τομέα στρατηγικής κεφαλαιαγορών, της Credit Agricole Corporate & Investment Bank, του Λονδίνου. "Η βραχυπρόθεσμη εικόνα για την Ελλάδα δεν είναι κακή, αλλά το ταξίδι είναι μακρινό", πρόσθεσε

http://greece-salonika.blogspot.com/2010/10/blog-post_4514.html