23/10/2008 - 30/06/2009

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων - Δημοτική Πινακοθήκη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσιάζει την έκθεση "Χερσί Θρακών" από τη συλλογή του Γιάννη Δαδαλιάρη. Η έκθεση παρουσιάζει λαογραφικά αντικείμενα από την περιοχή της Θράκης που διακρίνεται για τη συνύπαρξη και συμβίωση πληθυσμιακών ομάδων διαφορετικής θρησκείας και προέλευσης. Γηγενείς, Μικρασιάτες πρόσφυγες, Πόντιοι, Ρομά, Πομάκοι, Βλάχοι και Σαρακατσάνοι ζουν σ' αυτόν τον τόπο από παλιά, διατηρώντας την ιδιαίτερη πολιτισμική τους ταυτότητα.

Το σκεπτικό της έκθεσης προβάλλει τη Θράκη ως κοινή πατρίδα ζωής και δημιουργίας. Από χέρια Θρακών τα πομάκικα κοσμήματα, τα κεραμικά Τσανάκ Καλέ, το χαλί από την Κεσάνη. Από χέρια Θρακών η νυφική φορεσιά του Ορμενίου, οι σαρακατσάνικες ποδιές, τα σύνεργα του καπνού και τα χρυσοποίκιλτα κεντήδια.

Τα αντικείμενα που εκτίθενται στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης, το Σπίτι της μεγάλης Ελληνίδας Λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη στην Πλάκα, προέρχονται από τη Συλλογή του Γιάννη Δαδαλιάρη, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια έχει αφοσιωθεί στη συλλογή λαογραφικού υλικού από τον χώρο της Θράκης αποκλειστικά. Σήμερα η συλλογή αυτή αριθμεί 6.500 αντικείμενα.

Η έκθεση δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κατανοήσουν την πολυπολιτισμικότητα και τον δυναμισμό μιας απομακρυσμένης περιοχής της πατρίδας μας, αλλά ταυτόχρονα να θαυμάσουν την παράδοση και την αισθητική του λαογραφικού της πλούτου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές σχολείων.

Η επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου είναι του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

Εγκαίνια: 23 Οκτωβρίου 2008, ώρα 20:00
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 9:00-13:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 9:00-13:00, Δευτέρα κλειστά

Επικοινωνία:
210 3243972, 210 3243987
Τόπος: Κέντρο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης
Διεύθυνση: Αγγελικής Χατζημιχάλη 6 - Πλάκα