27/11/2008 - 01/12/2008
Μουσικό φεστιβάλ νεανικών συγκροτημάτων διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS με την υποστήριξη της "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids, που εορτάζεται την 1η Δεκεμβρίου.

Η συναυλία αποτελεί μέρος σειράς εκδηλώσεων οι οποίες πραγματοποιούνται από 27 Νοεμβρίου μέχρι 1η Δεκεμβρίου με κεντρικό μήνυμα "Πάρε - Φόρα - Εξετάσου!" στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης "Πρώτα Ρώτα" από την ΜΚΟ PRAKSIS και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και υποστηρίζονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ συμμετέχουν ακόμη 16 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η εκστρατεία εστιάζει με δυναμικό τρόπο, τόσο στην απαραίτητη χρήση του προφυλακτικού, όσο και στην εξέταση του γενικού πληθυσμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύοντας την σημασία της ατομικής ευθύνης του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της λοίμωξης.

Με στόχο την προσέγγιση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων - ακόμη και όσων νομίζουν ότι το θέμα δεν τους αφορά - 15 ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, αθλητές και άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο φωτογραφήθηκαν για να ενισχύσουν τα μηνύματα πρόληψης και ενημέρωσης γύρω από τον ιό Hiv-Aids.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο συνολικός αριθμός HIV οροθετικών ατόμων που δηλώθηκαν στην Ελλάδα μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2007 ανέρχεται σε 8584 (τα φετινά στοιχεία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί). Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται να είναι τριπλάσιος (δηλαδή περισσότερα από 25.000 άτομα), καθώς υπάρχει ο λεγόμενος "κρυφός αριθμός" όσων ζουν με τον ιό και είτε δεν το γνωρίζουν γιατί δεν έχουν εξεταστεί, είτε δεν το έχουν δηλώσει. Ο εφησυχασμός που κυριαρχεί για το θέμα σήμερα ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την εξάπλωση του ιού. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν αύξηση του αριθμού των οροθετικών στην Ελλάδα γι' αυτόν ακριβώς το λόγο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το 2002 και έπειτα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων που δηλώθηκαν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο, με έμφαση στις ηλικίες 25-34 ετών.

Το "ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ" είναι μία νέα, μοντέρνα, νεανική εκστρατεία ενημέρωσης σε θέματα πρόληψης και αγωγής υγείας (όπως αλκοόλ, ουσίες εξάρτησης, κάπνισμα και hiv/aids, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα) που συνδιοργανώνει η ΜΚΟ PRAKSIS με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007 και στο πλαίσιο της υλοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (Παγκόσμιες Ημέρες, Θεματικά Απογεύματα, καλοκαιρινή εκστρατεία). Στο "ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ" συμμετέχουν και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς προσφέροντας τεχνογνωσία και εθελοντική βοήθεια.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids, επικοινωνήστε με τον κ. Δημήτρη Ρουμπή, Υπεύθυνο Τύπου της PRAKSIS στο τηλέφωνο 210 5205200.