Το Eco-driving, έναν έξυπνο τρόπο οικολογικής οδήγησης, παρουσίασε στην Πλατεία Κοτζιά ο Δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώσε σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και την ΤΕΔΚΝΑ για την "Ευρωπαϊκή Εβδομάδας Μετακίνηση". Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος μέσω της προώθησης αειφόρων τρόπων μετακίνησης και της συνετής χρήσης του αυτοκινήτου κατά τρόπο οικονομικό, ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλικό.

Το Eco-driving συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων και αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δύο εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι από το ΚΑΠΕ οδηγοί της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων αναφέρθηκαν στους κανόνες της οικολογικής οδήγησης και στη συνέχεια εφάρμοσαν στην πράξη το Eco-driving, οδηγώντας απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων.

Στην πλατεία Κοτζιά, θα υπάρχει μέχρι το Σάββατο ένας προσομοιωτής οικολογικής οδήγησης, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να εφαρμόσει τις πρακτικές του Eco-driving ακολουθώντας τις οδηγίες του εικονικού εκπαιδευτή.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων κ. Γιώργος Δημόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:

"Στο Δήμο Αθηναίων, έχουμε οργανώσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε από πέρυσι και ως κύριο στόχο έχει το δικαίωμα όλων στον καθαρό αέρα. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη η Αθήνα είναι μια από τις σαράντα μεγάλες πόλεις του πλανήτη που ασχολούνται ενεργά με τη διάσωσή του. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο ώστε η Αθήνα να γίνει μια πράσινη πόλη και περιβαλλοντικά πιο φιλική για τους κατοίκους της. Για αυτό ακριβώς ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχουμε οργανώσει το πρώτο πρόγραμμα οικολογικής οδήγησης. Οι πρώτοι οδηγοί ήδη εκπαιδεύτηκαν και οι ήδη εκπαιδευμένοι οδηγοί θα εκπαιδεύσουν σταδιακά τους υπόλοιπους οδηγούς μας. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών για να προωθήσουμε την οικολογική οδήγηση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αλλάξουμε τη συνείδηση των συμπολιτών μας έστω και με αργά βήματα, θα σταματήσουμε να οδηγούμε επιθετικά και θα μετακινηθούμε σιγά σιγά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς".

Από την πλευρά της η Διευθύντρια του τμήματος Μεταφορών του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κα Μαρία Ζαρκαδούλα αναφέρθηκε στα οφέλη του Eco-driving και πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη:

"Από πέρυσι υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης που φέτος έχει ως σύνθημα "καθαρός αέρας για όλους", γιατί οι αστικές μεταφορές ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, για την ηχορύπανση, για τη μείωση του ελεύθερου χώρου στις μετακινήσεις και γενικότερα έχουν επίπτωση στην ποιότητα της ζωής μας. Στο σύνθημα καθαρός αέρας για όλους, εμείς προτείνουμε αλλαγή του τρόπου οδήγησης, στις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας.

Η κατανάλωση καυσίμου με χρήση Eco-driving μειώνεται εύκολα κατά 10-20%, με ανάλογα οφέλη για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη μας. Πιο συγκεκριμένα για το Δήμο Αθηναίων η ετήσια κατανάλωση μόνο των απορριμματοφόρων του Δήμου ανέρχεται ετησίως σε 4 εκ. περίπου λίτρα diesel. Η υιοθέτηση ενός προγράμματος Eco-driving με εκτίμηση μείωσης κατανάλωσης κατά 10% θα επέφερε στη Διεύθυνση Καθαριότητας ένα κέρδος 500.000 λίτρων ετησίως πετρελαίου και αυτό σε οικονομικούς όρους μεταφράζεται σε 500.000 ευρώ ετησίως".