24/09/2008 - 26/10/2008

Τα πρωτεύοντα εκφραστικά μέσα κάθε εφημερίδας είναι ο γραπτός λόγος και η εικόνα. Η πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι η βιτρίνα της. Επιδιώκεται κάθε φορά να αναδεικνύει από τα ανομοιογενή θέματα τής επικαιρότητας, τα πιο σημαντικά, τα πλέον ενδιαφέροντα, αλλά και αντιπροσωπευτικά του όλου περιεχομένου των μέσα σελίδων.

Στην εποχή μας, η παλαιά αναλογία γραπτού λόγου και εικόνας έχει ανατραπεί υπέρ της δεύτερης, ως φωτογραφίας κυρίως - αλλά εσχάτως και ως γράφημα. "Η Καθημερινή, μέσα στο πλαίσιο του συνεχούς κατά την τελευταία εικοσαετία εκσυγχρονισμού και εμπλουτισμού της, τόλμησε αλλαγές που την κρατούν πάντα στην πρώτη γραμμή. Ένας από τους νεωτερισμούς της, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ήταν η έναρξη δημοσίευσης στις πρώτες σελίδες της εγχρώμων και μεγάλων φωτογραφιών. Επρόκειτο για ένα εγχείρημα τολμηρό σε μια εφημερίδα που την βάραιναν δεκαετίες συντηρητικής παράδοσης με ελάχιστες στην ιστορία της δημοσιεύσεις εγχρώμων γελοιογραφιών κατά τον Μεσοπόλεμο και εγχρώμων χαρτών κατά τον Πόλεμο του ΄40. Η αποδοχή τους από το παλαιό και το νεότερο κοινό της έκανε να διαλυθούν οι πρώτες επιφυλάξεις και δικαίωσαν τον νεωτερισμό. Οι καλύτερες από αυτές τις φωτογραφίες στις πρώτες σελίδες της ύστερης εικοσαετίας συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση που παρουσιάζεται στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Η τελική επιλογή της κύριας φωτογραφίας της πρώτης σελίδας είναι ευθύνη και προνόμιο του διευθυντή. Η φωτογραφία που επιλέγεται πρέπει να ενσωματώνεται στο ύφος της εφημερίδας, να έχει πληροφοριακή αξία είτε είναι αυτοτελής, είτε συμπληρωματική του κειμένου βασικού θέματος. Πρέπει ακόμα τα χρώματά της να μην υπονομεύουν την ρεαλιστική απόδοση του θέματός της και η χωροθέτησή της να μην αναιρεί την αναγκαία ισορροπία της σελίδας.

Με αυτά ως βασικές συντεταγμένες και κριτήρια, οι άνθρωποι της Καθημερινής προσπαθούν κάθε βράδυ να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου αναγνώστη.

Εγκαίνια: Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2008, ώρα 19:30

Ώρες λειτουργίας: 9:00-13:00 & 17:00-21:00 εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρας

Επικοινωνία:
210 3621601
Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Διεύθυνση: Ακαδημίας 50, στάση ΜΕΤΡΟ "Πανεπιστήμιο"