Μια έκθεση που αξίζει τον κόπο σε ένα νησί που αξίζει τον χρόνο...μερικές ώρες από την Αθήνα...

Έκθεση και λεύκωμα φωτογραφιών της Ευγενίας Κουμαντάρου

Λουτρά, Τήνου 19 Ιουλίου – 31 Aυγούστου 2008

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δήμου Εξωμβούργου, Τήνος 2008 και σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πρόκειται να παρουσιαστεί στην Τήνο η έκθεση «Ταπεινός Παράδεισος» με φωτογραφικά έργα της Ευγενίας Κουμαντάρου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Ιουλίου έως τις 31 Aυγούστου και θα πραγματοποιηθεί στη «Σχολή Ουρσουλινών» στα Λουτρά της Τήνου. Περιλαμβάνει 70 ασπρόμαυρες φωτογραφίες (διαστάσεων 40x60 εκ., 70x100 εκ. και 90x140 εκ.) που απεικονίζουν τα «Κάτω Μέρη» της Τήνου, μια περιοχή άγνωστη στο ευρύ κοινό, στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού.

Η ανέγγιχτη φυσική ομορφιά και ο απλός τρόπος ζωής είναι απομεινάρια του χρόνου σε μια περιοχή που άνθισε κατά την Ενετοκρατία μέχρι και τις αρχές του εικοστού αιώνα, άρχισε να φθίνει με το μεταπολεμικό κύμα αστυφιλίας και πιθανώς να εκλείψει μετά το πέρασμα της σημερινής γενιάς.

Παρόλο που οι φωτογραφίες είναι όλες από την Τήνο, παραπέμπουν σε εποχές και μέρη ανώνυμα, αμυδρά οικεία σε αυτούς που μεγάλωσαν στην ελληνική επαρχία ή που πέρασαν τα καλοκαίρια τους εκεί πριν από τριάντα χρόνια. Είναι εικόνες από τον «ταπεινό παράδεισο» όπου κάποτε βρεθήκαμε…

Μέσα στο γαλήνιο περιβάλλον του νησιού, ο θεατής καλείται να σταθεί και να παρατηρήσει, να ακούσει, να νιώσει με όλες τις αισθήσεις και την ψυχή του, την ομορφιά που τον περιβάλλει.

Όπως αναφέρει η Ευγενία Κουμαντάρου, μέσα από τα μάτια του ανθρώπου που μεγάλωσε στο εξωτερικό: «Φωτογράφησα τα Κάτω Μέρη στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, καθώς μεγάλωναν τα παιδιά μου κι εξερευνούσαμε τον τόπο όπου έζησε η οικογένεια του συζύγου μου. Γοητεύθηκα από τη γεωμετρία του φυσικού τοπίου, την απόλυτη λιτότητα της αρχιτεκτονικής των κτισμάτων.

Σπίτια, μαντριά, παρεκκλήσια και περιστεριώνες με μάγεψαν με τη μοναδικότητά τους. Η διαχρονικότητα του τοπίου, ακόμη και τα ζώα μέσα σε αυτό, έγιναν πηγή έμπνευσης. Αυτό που με άγγιξε πιο πολύ ήταν η ανθρωπιά και η καλοσύνη των χωρικών...»

Την έκθεση συνοδεύει λεύκωμα (ελληνικά-αγγλικά) με 150 ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Το λεύκωμα είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Ντόλλης Γουλανδρή. Όπως σημειώνει η Ευγενία Κουμαντάρου: «Συγκέντρωσα αυτές τις φωτογραφίες στη μνήμη της θείας μου, Ντόλλης Γουλανδρή, για την αγάπη της, για το ότι με έκανε να νιώσω την Ελλάδα σπίτι μου, και για το παράδειγμα που έδωσε για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.»

Η Ευγενία Κουμαντάρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Princeton στην Αγγλική Φιλολογία, με δεύτερη ειδίκευση στη Φωτογραφία. Το 1989, μετά από διετή επαγγελματική ενασχόληση στο φωτογραφικό πρακτορείο Magnum της Νέας Υόρκης, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε με φωτογραφήσεις για τον ελληνικό Τύπο με θέμα διάφορες κοινότητες της Ελλάδας. Το 1991, σε συνεργασία με δύο ακόμη Ελληνοαμερικανούς, ίδρυσε το αγγλόφωνο περιοδικό Odyssey με κύριο θέμα τους Έλληνες και την Ελληνική Διασπορά. Το 1996 ίδρυσε την εταιρεία In Focus Ltd., με αντικείμενο τη σύνταξη και έκδοση ετήσιων απολογισμών και φυλλαδίων παρουσιάσεων για τις μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρείες. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστίνα Χανδρή
Εγκαίνια: Σάββατο 19 Ιουλίου 2008 και ώρα 20.00
«Σχολή Ουρσουλινών», Λουτρά Τήνου
Ώρες λειτουργίας

Καθημερινά: 10.30 – 13.30 & 18.00 – 21.00
H έκθεση θα παραμένει ανοικτή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.
«Ταπεινός Παράδεισος», από το έργο του Οδυσσέα Ελύτη, «Μύρισαι το Άριστον».

Σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δήμου Εξωμβούργου - Τήνος 2008