mama-ellinika

Λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία των αλλοδαπών γονέων να παρέχουν την σχολική βοήθεια στα παιδιά τους, την αδυναμία να επικοινωνούν αποτελεσματικά στην καθημερινότητά τους, πόσο δε μάλλον με υπηρεσίες, φορείς και αρχές, o Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και η Διεύθυνση Αλλοδαπών του Δήμου με αρμόδια Αντιδήμαρχο την κ. Αλεξία Έβερτ σχεδίασαν και υλοποίησαν, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Ι.ΜΕ.ΠΟ), ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Το πρόγραμμα ονομάζεται "Η μαμά μαθαίνει ελληνικά" και απευθύνεται σε αλλοδαπές μητέρες των παιδιών που είναι εγγεγραμμένα στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό οικονομικών μεταναστών, με αποτέλεσμα τη μεγάλη συγκέντρωση αλλοδαπών μαθητών από διαφορετικές εθνότητες, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ενός τέτοιου προγράμματος.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται ώστε οι εκπαιδευόμενες μητέρες να ανταποκρίνονται στις επικοινωνιακές απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.
  • Η εξοικείωση με τις κοινωνικές συνήθειες, την καθημερινή ζωή και τις συνθήκες διαβίωσης.
  • Η απόκτηση γνώσεων ούτως ώστε οι μητέρες να είναι σε θέση να βοηθούν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της μαθητικής τους πορείας.
  • H αποτελεσματική επικοινωνία με εκπαιδευτικούς και με φορείς.
  • Η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής και επαγγελματικής θέσης των γυναικών.
  • Η διάδοση της ελληνικής γλώσσας, απαραίτητη προϋπόθεση για την αλληλοκατανόηση μεταξύ γηγενών και αλλοδαπών πολιτών καθώς και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου.
  • Η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Η καινοτομία έγκειται στο ότι το πρόγραμμα πραγματοποιείται εξολοκλήρου σε παιδικό σταθμό του Δήμου και ότι τα παιδιά των καταρτιζόμενων μητέρων απασχολούνται δημιουργικά, από εξειδικευμένους παιδαγωγούς, σε διπλανή αίθουσα.

Το πρόγραμμα "Η μαμά μαθαίνει ελληνικά" ξεκίνησε στις 12-05-2008 στον 4o δημοτικό παιδικό σταθμό στο Μεταξουργείο και θα ολοκληρωθεί στις 18-07-2008. Δημιουργήθηκαν δύο τμήματα αρχαρίων απογευματινές ώρες. Το πρώτο λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και το δεύτερο Τρίτη, Πέμπτη.

Τον Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα "Η μαμά μαθαίνει ελληνικά" θα εφαρμοστεί και σε άλλους 3 παιδικούς σταθμούς. Για το έτος 2008, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια δύο τριμήνων: τον Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-Νοέμβριο και θα επωφεληθούν συνολικά 200 οικογένειες αλλοδαπών πολιτών.

Στόχος είναι το πρόγραμμα από το 2009 να επεκταθεί σε κεντρικούς παιδικούς σταθμούς των 7 Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Αθηναίων και να επωφεληθεί τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός οικογενειών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη στήριξη του Βρεφοκομείου Αθηνών, του Ξενόγλωσσου Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού 104,4 και την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Western Union Χριστόφορος Κ. Βαρβίας & Συνεργάτες Α.Ε

[via]